Een konijn in huis - wat nu?

Om een fijne huisgenoot te worden heeft een konijn orde en regelmaat in het dagelijkse leven nodig. Vaste tijden en vaste gewoontes maken een konijn makkelijk in de omgang. Van sterke wisselingen in het dagelijkse patroon wordt het dier onzeker, wat negatief gedrag kan veroorzaken.

Kooi als veilige haven
Ook konijnen die altijd vrij in huis mogen rondlopen hebben een kooi nodig. De kooi is het nest van je konijn, konijnen vinden het fijn om een veilig stukje voor zichzelf te hebben. Zet de kooi op de vloer, op een plek waar je zelf je tijd doorbrengt, zoals de huiskamer of zo. Zet de kooi niet vlakbij een kachel of een luidruchtige tv of stereo installatie. Zorg altijd voor schaduw bij een zonnig raam. Als het konijn afgezonderd wordt in bijvoorbeeld een slaapkamer, heeft hij geen contact met het gezin of met de rest van het huis. Hoe meer contact je hebt met je konijn, hoe meer plezier je aan elkaar hebt.

De kooi wordt ingericht met een toiletbak, evt. een hooiruif (hooi kan ook in een doos), een voer- en een waterbak (of waterfles). Gebruik als bodembedekking organisch materiaal, maar gebruik beslist geen zaagsel. Lees hier meer over zaagsel. Bovenop de bodembedekking komt een dikke laag hooi. Deze laag vervuilt dus het konijn heeft dagelijks een grote pluk vers hooi nodig.

Spelen en lichaamsbeweging
Een konijn slaapt over het algemeen overdag en ‘s nachts, maar wil ‘s morgens en in de vroege avond spelen. Dus, als je overdag’s werkt, vindt hij het niet erg om in de kooi te blijven, als dat beslist noodzakelijk is. Maar hij moet er een paar uur per dag uit, zowel om zijn pootjes te strekken als om het sociale contact met jou. Hoe langer de tijd is dat een konijn in de kooi moet doorbrengen, hoe groter de kooi moet zijn. Een konijn van 80 cm. breed, ook al is het voor een dwergkonijn bedoeld, is alleen geschikt als het konijn dag en nacht vrij mag rondlopen. Moet het dier langere tijd in de kooi opgesloten worden, dan heeft het een grotere kooi nodig.

Wennen, wennen, wennen....
Zet je konijn in de kooi en doe het deurtje een paar uur dicht. Laat hem wennen aan de geluiden en de geuren van je huis, terwijl hij zich veilig en zeker voelt. Als hij aan zijn voer knabbelt of hij strekt zich languit, dan is hij relaxed. Laat hem minimaal 24 uur rustig in de kooi helemaal tot rust komen, pak hem er beslist niet uit om lekker op schoot te houden. Praten mag, veel praten is juist goed, aaien mag ook als het konijn daar niet angstig van wordt.

Na de eerste dag
Wanneer je merkt dat je konijn gewend is, dus hij komt nieuwsgierig naar voren en deinst niet terug wanneer je op het neusje wilt aaien, mag hij uit de kooi. Laat hem zelf er uitgaan, want heel veel konijnen worden agressief door het telkens uit de kooi pakken. Dat vinden ze eng. Zet de kooi op de grond of maak een veilig loopplankje, zodat je konijn zelf uit maar ook weer in de kooi kan gaan. De eerste keer zal het misschien een poos duren, een konijn wil graag de kat uit de boom kijken of alles wel veilig is. Geduld is hierbij een schone zaak, op een gegeven moment zal hij er uitkomen. Heb je laminaat of andere gladde vloerbedekking, leg dan voor de uitgang van de kooi een kleedje neer.

Voor het eerst vrij
Geef je konijn de eerste dagen alleen maar een klein plekje om rond te lopen, dus niet gelijk het hele huis. Sluit slaapkamers of vertrekken waar hij zich kan verstoppen. Scherm koelkasten, wasmachines, drogers en/of audio/videoapparatuur af, zodat hij daar niet in/achter kan gaan. Hij moet vrij kunnen lopen als je op hem kunt letten. Zet één of meer toiletbakken, gevuld met hooi, neer waar hij loopt, geef hem meer vrijheid als hij de bak goed gebruikt. Lees hier over zindelijk maken

Konijn proof
Konijnen houden ervan om te knagen en te graven! Stop daarom elektrische draden en telefoonsnoeren weg, of doe ze in een plastic buis die je bij Gamma kunt kopen. Haal boeken en andere verleidelijke dingen van lage planken weg. Zet kamerplanten uit de weg. Geef je konijn een kartonnen doos evt. gevuld met hooi om in te spelen. Wijs hem op zijn speeltjes als hij wil rondneuzen naar jouw spullen. Vooral jonge konijnen zijn heel uitbundig en moeten goed begeleid worden.

Stout?
Konijnen die zich vervelen worden stoute konijnen. Als jij niet in de buurt bent om met je konijn te praten of om hem te aaien terwijl je eten kookt, tv kijkt of wat zit te lezen, zal je konijn zich erg gaan vervelen. Hij kan vervelend in het kleed gaan graven, op verboden voorwerpen knagen of aan je bank eten. Een groot gat in je kleed is binnen enkele minuten gemaakt. Heb je geen tijd om op je konijn te letten geef het dier dan een ruimte waar het lekker kan spelen met eigen dingen. Vaak zijn de badkamer, de wasruimte, de keuken of de slaapkamer goede, veilige plaatsen om je konijn even in op te sluiten als je weg bent. Deze kamers zijn makkelijk konijn-proof te maken. Of je kunt in de huiskamer bijv. een puppieren zetten, waar je konijn de pootjes kan strekken. Zo kan het geen kattekwaad uithalen in de periodes dat er geen toezicht is.

Vrij in huis
Vrij rondlopen in huis is ons streven en is iets wat goed haalbaar is. Maar het vereist natuurlijk meer werk van jouw kant. Je moet elke kamer van je huis inspecteren op elektriciteitsdraden en andere gevaarlijke voorwerpen (zoals planten) want die zijn gevaarlijk. Als je een computerkamer hebt, zou je de toegang tot die kamer beslist moeten verhinderen. Hoe meer ruimte je konijn heeft, hoe prettiger huisdier en huisgenoot hij zal zijn.

Speelgoed
om je konijn bezig te houden en te zorgen dat hij het naar zijn zin heeft, geef je hem speelgoed   zoals:
· lege toilet- en huishoudrollen
· papieren bekers (niet met een plastic coating)
· kranten of kladpapier (inkt is niet schadelijk meer, geeft alleen maar vuile poten, veel ervan eten mag niet!)
· Strooien mandjes

· Kartonnen buis, zoals die waar vloerbedekking omheen zit, voor een tunnel
· Hard plastic balletje met belletje (kattenspeelgoed)

· kartonnen dozen (plak ze dicht en snijd er dan kleine doorgangen in uit)
· Oude handdoeken om rond te duwen en in te graven (eten ervan mag beslist niet).
· Lege toiletrolletjes gevuld met lekker hooi wat eruit gehaald moet worden


tekening van Joan Gilkerson©

Castratie
Laat je konijn, mannelijk of vrouwelijk, castreren bij 5-6 maanden, maar uitsluitend door een dierenarts met verstand van konijnen. Zie hier en hier meer info over het belang van castratie. Dit helpt bij de zindelijkheidstraining en bij het gedrag in het algemeen. Laat je konijn niet zonder toezicht buiten omdat konijnen snel bang worden en uit een omheinde tuin kunnen ontsnappen. Houd hem ook bij giftige tuinplanten planten en verdelgingsmiddelen vandaan.

Discipline
Sla een konijn nooit. Een konijn kan of heel bang of heel agressief en boos worden als hij geprovoceerd wordt. Als je denkt dat je konijn iets doet wat niet mag, probeer dan één van de volgende dingen, of doe ze allemaal:

· Klap in je handen en maak herrie
· Stamp waarschuwend met je voet als een konijn
· Fluit hard

· Schreeuw

Bijten
Bijten moet zo snel mogelijk afgeleerd worden. Konijnen bijten gewoonlijk niet omdat ze een hekel aan je hebben. Er zijn vele redenen binnen de sociale structuur van een konijn om te bijten. Bijvoorbeeld, een vinger of een hand voor hun gezicht kan abusievelijk aangezien worden voor een uitdaging om te vechten. Een konijn kan ook per ongeluk bijten, bijv. als hij probeert aan je broek te trekken en dan per ongeluk je enkel meepakt. Wat ook de reden is, als je gebeten wordt, slaak dan een schrille kreet. Dit doen konijnen ook als ze pijn hebben. Omdat ze over het algemeen niet de bedoeling hebben om je pijn te doen, zullen ze verbaasd zijn als je gilt en gewoonlijk na een paar keer met dat gedrag stoppen.

Quality-time
Ga op de vloer liggen! Breng veel tijd op het niveau van je konijn door, waar je veel minder imponerend bent. Konijnen zijn van nature nieuwsgierig en zullen uiteindelijk naar je toekomen. Meeste konijnen vinden het heerlijk om lekker gekroeld en geaaid te worden op het brede gedeelte van hun hoofd en langs hun oren. Knuffelen op de vloer vinden de meeste konijnen het toppunt van zaligheid.

Als je het karakter van je konijn begrijpt en het dier op de goede manier benadert, zul je spoedig een konijn hebben dansen door je huis, dat vreugdesprongen maakt, je volgt waar je gaat maar jou ook test om te zien wat hij allemaal uit kan halen!