terug DODELIJKE ZIEKTE VHS OF VHD IN NEDERLAND

VHS  is een virus wat in Australië is losgelaten om daar de konijnen uit te roeien, maar Nederland ook is binnengedrongen. VHS is een ziekte, die konijntjes vanaf ± einde 8e week kan treffen. Het is een ziekte met een altijd dodelijk verloop. Dierenartsen worden per dag met meer zieke of stervende konijntjes geconfronteerd. De ziekte verspreidt zich razendsnel.

Een virus, overgebracht door geïnfecteerde konijnen, door ongedierte, door andere huisdieren, het zit in water, in voedsel, op mensen, op kleren, op dingen, aan vogelpoten of in vogelpoep, het zweeft in de lucht, en het kan verspreid worden door vliegen. Het maakt niet uit of je konijn binnen of buiten woont.

Als iemand in aanraking is geweest met een konijn dat nog niet ziek is, maar wel het virus al bij zich heeft, kan die persoon het virus aan de kleren  meenemen naar een ander konijn, dat dan ook ziek wordt.

                                  VHS...

Het konijn krijgt meestal diarree, meestal vloeibaar en stinkend. De inwendige organen worden aangetast. Soms wordt het dier alleen maar stil, maar sterven doen ze allemaal. Meestal hebben de konijnen een lijdensweg van een paar dagen. Soms sterft het dier al na een paar uur. Symptoom is ook bloed uit de neus bij het sterven. De ziekte breidt zich ontzettend snel uit.

De ziekte is niet te genezen, wel te voorkomen. Dierenartsen geven te weinig voorlichting, en ik zie om me heen de konijnen sterven. De mijne niet, want die zijn ingeent. Alleen PREVENTIEVE enting kan voorkomen dat je konijn ziek wordt.

Laat je konijn elk jaar in het voorjaar enten tegen VHS. Vanaf eind 7e, begin 8e levensweek kan er geënt worden.  Ook een ouder konijn, of een konijn uit het asiel, moet geënt worden. 

Alleen op deze manier kan de ziekte de kop ingedrukt worden. 

 

                  Myxomatose

 

                                                            Myxomatose

Myxomatose is een soort pokkenvirus, is door wetenschappers in laboratoria ontwikkeld en is bedoeld om konijnen uit te roeien in gebieden waar konijnenplagen zijn. De ziekte heeft een dodelijk verloop. Ook tegen Myxomatose moet preventief geënt worden. 

Symptomen: Dikke, vochtige zwellingen op hoofd en snuit, gezwollen oogleden ("slaperige ogen"). Daarna zwellen de lippen op, er ontstaan kleine zwellingen aan de binnenkant van het oor. Rond de anus en geslachtsorganen komen dikke zwellingen. Binnen een paar dagen kunnen de zwellingen zo erg geworden zijn dat er misvorming ontstaat bij de snuit, mond, oren en neus. Na verloop van tijd kleven de oogleden aan elkaar en ontstaat er een vaak pussige oog- en neusuitvloeiing.

Konijnen kunnen vanaf de leeftijd van 12 weken geënt worden. De Myxomatose enting moet elk jaar in het voorjaar (april) en in de nazomer (augustus) gegeven worden. Jonge konijnen die de eerste keer de Myxomatose enting krijgen, moeten eigenlijk na twee maanden een herhalingsenting krijgen, om goede weerstand op te bouwen.