terug 

Oorschurft

 

 
 

Oorschurft is feitelijk een verkeerde benaming voor oormijt, en wordt veroorzaakt door de parasiet Psoroptes cuniculi.

De parasiet leeft voornamelijk aan de binnenkant van het oor. Meestal zijn twee oren aangetast, maar soms raakt slechts één oor besmet. Bij oudere of zwakke dieren gebeurt het wel dat oormijt zich verspreidt over het hele lichaam: hals, kop, rond om de anus, poten en voeten. De parasiet graaft zich niet in de huid, maar leeft aan de oppervlakte, kauwt op de huid en boort er gaten in.

Symptomen

Konijnen met oormijt schudden meer dan normaal hun hoofd en de oren en krabben zichzelf tot bloedens toe. De mijt voedt zich met het bloed uit deze wonden en het slijm en de uitwerpselen van de mijt kunnen ontstekingen veroorzaken. Er verschijnen kleine droge korsten aan de binnenkant van het oor en kale plekken daar omheen. Wanneer niet behandeld wordt, kunnen deze korsten in extreme gevallen tot 2 centimeter dik worden. Dit alles kan zeer pijnlijk zijn, waardoor het konijn het oor laat hangen. Het trommelvlies kan aangetast worden, waardoor een middenoorontsteking kan ontstaan. Het is dus erg belangrijk zo spoedig mogelijk na het signaleren van de eerste symptomen van oormijt met een behandeling te beginnen.
Oormijt is zeer besmettelijk voor konijnen in de onmiddellijke nabijheid, dus alle aanwezige konijnen dienen behandeld te worden. Ook de leefomgeving dient dagelijks gereinigd en ontsmet te worden.

Behandeling

De korsten in het oor mogen niet met de hand weggehaald worden. Dit is erg pijnlijk voor het konijn en verhoogt de kans op bacteriële infectie. Als het konijn pijn lijdt, is het aan te raden om gedurende 2 tot 3 dagen een pijnstillend middel te geven.
De behandeling gebeurt met het middel Stronghold® met de werkzame stof selamectine. Dit middel werkt goed tegen oormijt, de kittendosering is in principe voldoende. Na 30 dagen herhalen en evt. na weer 30 dagen nog eens. Wanneer konijnen samenwonen moeten ze 6 uur uit elkaar gezet worden zodat ze elkaar niet kunnen aflikken.

Opgepast!

Het gebruik van de antibiotische Surolan (neomycine) in de oren kan gevaarlijk zijn wanneer niet bekend is of de trommelvliezen door de mijt zijn aangetast. Surolan is een middel voor uitsluitend uitwendig gebruik. De oren dienen daarom door de dierenarts zeer goed nagekeken en schoongemaakt te worden, voordat dit middel gebruikt mag worden. Bij beschadigde trommelvliezen kan dit middel binnen enkele uren de dood van het konijn ten gevolge hebben, een midden- of binnenoorontsteking veroorzaken of het centrale zenuwstelsel aantasten.
Voor het reinigen van de oorschelp inwendig of het losweken van korsten kan eventueel een fysiologische oplossing gebruikt worden.