Snoep

Hoe meer het konijn stijgt in populariteit als huisdier, hoe meer snoep voor konijnen in de winkels verkrijgbaar is. Praktisch alle voerfabrikanten fabriceren snoep, in doosjes, zakjes, plastic verpakking, rond, vierkant, langwerpig. En natuurlijk wilt u toch het beste voor uw dier, dus koopt u snoep om het te verwennen. Immers staat op de verpakking te lezen dat het allemaal erg goed en gezond is en dat het snoep uw konijn zelfs in betere conditie brengt. In feite wordt u door de tekst op de verpakking op een dwaalspoor gezet want praktisch alle soorten snoep zijn een regelrechte aanslag op de gezondheid van uw konijn, en alleen gezond voor de portemonnee van de fabrikant.

Een konijn dat geen snoep krijgt blijft gezonder en heeft een langere levensverwachting. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen die de regel bevestigen, net zoals er altijd mensen zullen zijn die roken als een schoorsteen, maar toch geen longkanker krijgen. Maar wilt u uw konijn op een verantwoorde manier tussendoor iets te knabbelen geven, geef dan bijvoorbeeld haver-luzernekoekjes of papaja-blokjes.

U kunt verder hieronder lezen welk snoep beslist af te raden is, en welk snoep meer verantwoord is. Voor alle soorten lekkernijen geldt altijd, ongeacht wat er op de verpakking staat, dat ze zeer, zeer matig gegeven dienen te worden.

Yoghurt drops en vruchtenmix snoepjes

Yoghurtsnoepjes klinken gezond, maar zijn het beslist niet! In Yoghurtdrops zit maar liefst 41,7% aan toegevoegde suikers! Vruchtenmixdrops hebben ook een hoog percentage toegevoegde suikers: 38,6%. Toegevoegd suiker is voor een konijn geen energieverstrekker, maar kan wel blindedarmvergiftiging veroorzaken!  Dit soort snoep dus beter zeer, zeer matig geven.

Grignote Rolls 

IngrediŽnten: granen, plantaardige bijproducten, groente en mineralen. 
- 12,0% ruw eiwit
- 3,0% ruw vet
- 58,5% koolhydraten
- 13,0% ruwe vezel
- 5,0% ruwe as
- 9,0% vocht
- 0,60% calcium- vitaminen, mineralen.
NB.
Eerder werd aangenomen dat dit gezonde snoepjes zijn met de samenstelling van verantwoord voer. Echter, toen was het percentage koolhydraten niet bekend, die staat namelijk, heel misleidend, niet op de Nederlandse analyse vermeld. Het percentage koolhydraten is erg hoog, deze snoepjes mogen slechts zeer matig gegeven worden om problemen met de blindedarmflora, en daaruit voortvloeiend andere kwalen, te voorkomen.

Carotties.

IngrediŽnten: granen, groenten (4% worteltjes), mineralen.
- eiwitten, 15,0%
- ruw vet, 3,0%
- ruwe vezel 4,0%,
- ruwe as 4,0%,
- koolhydraten 64,0%
Ook dit snoep kan de gezondheid van uw konijn bedreigen door het hoge gehalte aan koolhydraten. Geef liever per keer een klein stukje en geen heel staafje. 

Knaag- of knabbelstangen

Dit snoep bevat heel veel koolhydraten (soms tot 60%!) en vetten. Het is echt niet gezond, ook al staat op de verpakking van wel. Krijgt een konijn dat dit snoep eet, als gevolg van de hoeveelheid koolhydraten, darm- of vooral blindedarmproblemen, misschien op de lange termijn, dan is dat niet meer dan logisch. Hier komt nog bij dat sommige van deze staven uit gebakken graan bestaan, en gebakken graan bevat acrylamide, dit is een kankerverwekkende stof. Acrylamide wordt voor mensen de grootste voedselramp van de laatste jaren genoemd en er is op het ogenblik veel om te doen. Proefdieren zijn erg gevoelig gebleken voor acrylamide. Dit snoep is sterk af te raden. 

Wortelbroodjes

De vreemde felle kleuren geven al aan dat hier kwistig met kunstmatige kleurstoffen is gewerkt. Verder is het een zeer groot stuk snoep. Wanneer een konijn dit eet, gaat het ten koste van het gezonde voer en hooi, waar het dier dan geen trek meer in heeft. Zo heeft een wortelbroodje een dubbel slechte werking. Sterk af te raden dus!

Soepstengels en crackers

Soepstengels en soorten crackers zijn af te raden, vanwege het zetmeel en de suikers die daarin verwerkt zijn.

Knaag- of likstenen

Deze stenen bevatten een hoog percentage toegevoegde calcium. Konijnen hebben een afwijkend calciummetabolisme, waardoor een te veel aan ingenomen calcium direct voor blaasproblemen kan gaan zorgen. Een teveel aan calcium wordt niet door het lichaam opgenomen maar direct via de urine uitgescheiden, en slaat vaak op de blaaswand neer als een soort zand. Dit blaasdrab kan al voor grote problemen zorgen (niet kunnen plassen etc.) Ook kunnen zich stenen vormen die pijn bij het plassen veroorzaken, en voor blaasinfectie kunnen zorgen. Regelmatig moet bij konijnen een blaasoperatie uitgevoerd worden om blaasdrab of stenen, door voeding gevormd, te verwijderen. Knaag- of likstenen zijn daarom TABOE voor konijnen.

Spinach jummies

Een redelijk gezond soort snoep, wat de konijnen ook nog erg lekker vinden, zijn de Bogena spinach yummies.
Ingredienten: groenten, granen.
Gemiddelde analyse:
- ruw eiwit 11,4 %
- ruwe celstof 11,0 %
- vocht 7,4%
- ruwe as: 4,1%
- ruw vet: 1,0%
NB. Zeer matig geven. Het percentage koolhydraten wordt niet gemeten door de fabrikant, maar zal waarschijnlijk 65% bedragen!

Rozijntjes

Het ene konijn lust ze niet, het andere doet er een moord voor. Het konijn dat ze lekker vindt mag er maar een paar per dag, vanwege het hoge suikergehalte. Dit geldt voor alle soorten gedroogd fruit.

Brood

Een klein stukje hard brood per dag is ook feest voor een konijn.

Banaan

Een stukje banaan, of een gedroogd banaanschijfje, vinden de meeste konijnen ook lekker. Banaan zeer matig geven, maximaal een paar keer per week een plakje vanwege het kalium- en suikergehalte. Biologische banaan kan met schil en al gegeven worden, de schil levert goede vezels (in de schil van gewone bananen zit te veel gif).

NB. In de natuur eten konijnen geen snoep! Het is altijd het beste uw konijn zo weinig mogelijk snoep te geven, of in plaats daarvan een gezonde lekkerij. Ook een plak wortel kan een verwennerij zijn voor uw konijn. Meer dan de lekkernij zelf telt namelijk de aandacht, die uw konijn op dat moment krijgt!