Hoe maak ik mijn konijn tam...

 

Optillen

Na de gewenningstijd, als je konijn aan de kooi en het nieuwe huis gewend is, begin je met hem veel te aaien.  Als je wilt aaien, en je konijn springt weg, stop dan met aaien. Elke keer als je eten neerzet, of drinken, laat je het konijn eerst aan je hand ruiken. Het konijn leert dan dat jouw hand iets fijns doet. Als je konijn aan de lucht van jouw hand gewend is, zal hij graag geaaid willen worden. Als je konijn het heel fijn vindt om geaaid te worden, zal hij vaak zachtjes gaan knarsetanden. Dat is net zoals een poes gaat spinnen. Vaak legt een konijntje zijn kop plat neer om geaaid te worden. Zachtjes wrijven op de neus, omhoog tot onder de ogen en weer omlaag. Zachtjes tussen, op en achter de oren aaien.

Eigenlijk moet een konijntje altijd zelf uit de kooi kunnen gaan. Uit de kooi halen moet je alleen doen als zijn nagels geknipt moeten worden, of als hij naar de dierenarts moet, of om een andere dringende reden. Het is nodig dat je dan je konijntje altijd via de bovenklep uit de kooi haalt, en niet via het deurtje. Kijk goed naar de plaatjes hoe je een konijn op moet tillen. Zo kan hij niet spartelen en je armen krassen, of uit je armen springen en ongelukkig terecht komen.  

 

 

 

 

 

Laat je konijntje voorzichtig in de kooi terug gaan. Als je kooi een zij-deurtje heeft ga je daar zo dicht mogelijk bij staan. Zorg ervoor dat de kooi een voor-opening heeft, zodat je konijn door de vooropening weer in zijn kooi kan gaan. Je doet je arm tot bijna in de kooi en laat je konijntje zelf weer de kooi ingaan. Een kooi met alleen een bovenklep is geen goede kooi, en bovendien te klein. Een goede kooi moet minstens 100 cm. breed zijn.

De enige goede manier!!

Je moet er rekening mee houden dat de meeste konijnen het vervelend  vinden om opgetild te worden. Het zijn eigenlijk geen schootdieren. De beste manier om vertrouwen te winnen is je konijn zelf in en uit de kooi te laten gaan, en alleen je hand uitstrekken om een klein stukje appel of een blaadje witlof of plakje wortel te geven (dit mag pas als je konijn gewend is dit te eten!!!! Geef iets wat hij lekker vindt en wat hij gewend is.) Als je konijn je vertrouwt omdat je hem niet pakt, wordt hij veel tammer en zal steeds meer uit zichzelf bij je komen om geaaid te worden, of bij je op de bank springen.

   relaxed konijntje

Rondlopen

Je moet er voor zorgen dat de ruimte veilig is:

Electriciteitsdraden mogen er niet zijn! Die moeten weggewerkt zijn of in buizen zitten. Telefoondraden ook!! Boeken en planten moeten zo gezet worden dat je konijn er niet bij kan.

De kooi moet op de grond staan. Laat je konijntje rustig, in zijn eigen tempo, uit de kooi komen. Dus als je hem rond wilt laten lopen, en hij gaat niet gelijk, jaag hem dan niet uit zijn kooi. Laat hem rustig zitten. Het beste is als je zelf ook op de grond gaat zitten. Je konijn kan aan jou snuffelen. Probeer hem niet op te pakken, aaien mag wel, als je konijn dat wil.

Jaag je konijn nooit op, om hem te pakken als hij weer in de kooi moet. Als je dat doet, krijg je een konijn die niet meer naar je toekomt. Die bang voor je is. Lok je konijn met een takje selderie of iets anders terug in de kooi. Geduld! Doe elke keer hetzelfde: kooi open, net zolang tot je konijn op een gegeven moment zelf de kooi uitkomt. Teruglokken met iets lekkers. Het beste is hiermee te beginnen als je konijn nog niet gegeten heeft. Lok hem dan terug door het voer in zijn kooi te zetten.

Geef je konijntje in het begin niet teveel ruimte, één kamer, of een stuk van de kamer is meer dan genoeg. Van hele grote ruimtes wordt hij onzeker, angstig, en schuw. Langzamerhand kun je je konijn meer ruimte geven om rond te lopen. Leer hem de plek waar het voer staat en het water.  Zet ook zo'n doos gevuld met hooi neer (zie nieuw konijntje), zodat je konijn weet dat daar de wc is. Als je konijn ergens anders gaat zitten plassen enz., zet de doos dan daar neer. Misschien is het nodig in elke hoek van de kamer zo'n doos neer te zetten. Hij zal leren dat de doos de bedoeling is. Hoe meer dozen hoe beter, vooral in het begin. Schrik niet als het eerst niet lukt. Een ouder konijn zal het sneller leren dan een jonge. Sommige konijnen doen het steeds IN de bak, maar ook er naast...