MEER DAN ALLEEN MAAR EEN KNAAGSTOK

Oorspronkelijke titel: More Than Just a Chew Stick  door Margo DeMello
Vertaald door Maryo

KIJK VOOR LEUKE EN INSPIRERENDE KONIJNENSPEELTJES OOK EENS
IN HET WINKELTJE VAN BUNNYBIN!

 


 ©2002 maryo

"In mijn hoedanigheid van House Rabbit Society pleegmoeder krijg ik vaak telefoontjes van mensen die proberen een tehuis te vinden voor hun konijnen. Behalve dat mensen op de eerste plaats toch al niet echt een konijn wilden, is vernielzucht de nummer 1 reden om de konijnen te lozen. Nog frustrerender zijn de telefoontjes van mensen die een konijn als huisdier willen adopteren, ook al hebben ze al een konijn dat buiten in een hok zit. Als ik vraag waarom zij hun buitenkonijn niet binnenzetten, is het antwoord altijd hetzelfde: "Oh, die knaagt aan onze meubelen. Wij zoeken nu een konijn dat dat niet doet." Deze telefoontjes zijn extra hartverscheurend omdat veel van deze levens gered zouden kunnen worden als de bellers voor de juiste leefomgeving voor het konijn zouden zorgen, een omgeving waar speelgoed het middelpunt is."
Margo DeMello

 

Waarom Speelgoed Belangrijk is

Speelgoed is voor konijnen een noodzaak, net zoals goede voeding, een omgeving die voor konijnen geschikt is en uitstekende medische hulp. Waarom? Speelgoed is de sleutel tot drie fundamentele aspecten van het leven met een huiskonijn:

Geestelijk stimulatie
Zonder uitdagende bezigheden zal je konijn zich gaan vervelen, vooral als hij geen dierenvriendjes heeft om hem gezelschap te houden. Dit gevoel van isolement leidt vaak tot depressie en/of vernielzucht. Zelfs oude en gedesoriŽnteerde konijnen hebben een omgeving nodig waarin ze andere dingen kunnen doen behalve eten en slapen.

Lichamelijke oefening
Je konijn moet dingen kunnen doen (waarbij hij zich niet kan verwonden) om lichaam en geest in vorm te houden. Hij heeft dingen nodig om op te klimmen, onder te kruipen, op en omheen te springen, in te graven, op te knagen. Als hij deze lichamelijke activiteiten niet kan uitvoeren kan hij dik of depressief worden, of zal hij jouw meubilair gebruiken om op te springen, aan te knagen of onder te kruipen.

Konijnveilig huis
Speelgoed is niet alleen goed voor je konijn, het houdt ook je huis veilig. Geef hem veel speelgoed, wat je kiest op grond van zijn leeftijd, zijn geslacht en zijn temperament. Hiermee voldoe je al aan de meeste eisen van het konijnproof maken van je huis. Als ik opgebeld wordt door mensen met klachten over de vernielzucht van hun konijn vraag ik altijd wat ze gedaan hebben om hun huis konijnproof te maken. Hoewel de meesten het voor de hand liggende wel gedaan hebben (verstoppen van telefoon- en electriciteitsdraden, weghalen van giftige planten) hebben ze vaak geen alternatieve knaag- en graafmogelijkheden gegeven. Het is dus niet genoeg om alle gevaarlijke objecten te verwijderen. Ze moeten vervangen worden door veilige speeltjes waarmee het konijn zijn natuurlijk gedrag kan volgen. En, net zoals een jong mensenkindje, moet het konijn leren "dit mag niet, maar dat mag wel."

Geen totaaloplossing

Hoewel speelgoed belangrijk is, is het geen totaaloplossing. Een konijn dat gefrustreerd is omdat hij nooit uit zijn kooi mag, nooit of te weinig aandacht krijgt of geen gezelschap van een ander konijntje heeft, zal een vernielzuchtig konijn worden. Of het dier wordt depressief en zit alleen nog maar stil in een hoekje. Geef het konijn dus, naast speelgoed, voldoende prikkels in de vorm van aandacht en sociaal contact.

Hoe kiezen we speelgoed uit

Misschien heb je weleens een speeltje voor je kat gekocht. Je hebt de verpakking en het prijsje er af gehaald en het aan de kat gegeven. Vervolgens speelde je kat niet met haar nieuwe bal, muisje of iets dergelijks, wat je ook probeerde. Dan weet je hoe frustrerend het is als een dier een nieuw speeltje niet leuk vindt. 

Smaken verschillen
Omdat alle konijnen verschillend zijn, houden ze niet allemaal van hetzelfde speelgoed, en het ene konijn zal een speeltje anders gebruiken dan het andere konijn. Er zijn konijnen-speeltjes die heel eenvoudig of juist uiterst intelligent zijn, en de prijzen kunnen uiteenlopen van bijna gratis tot vele euro's. Gelukkig malen konijnen er niet om of je al je (zak)geld aan een speeltje hebt uitgegeven, of dat je het zelf hebt gemaakt van afvalhout, karton en papier.
- Voor veel plezier met een simpele, dichtgebonden, stevig-papieren zak gevuld met (smaakjes)hooi: klik hier
Je konijn zal zelf aangeven welk soort speelgoed zijn favoriet is. Vindt hij het leuk om zich te verstoppen in de vulling van je leunstoel? Of vindt hij het leuk om op je bureau te klauteren en zich met je printer bezig te houden? Of graaft hij furieus in de hoek van de kamer in het kleed? Of klimt hij graag op de treden van de trap? Voor al deze bezigheden heeft een konijn andere speeltjes nodig.

Supervisie
Als je een ongetraind of jong konijn een heleboel speeltjes geeft, betekent dat niet dat je hem acht uur lang alleen kunt laten en vervolgens thuis kunt komen in een onverwoeste kamer. Een konijn dat nog veel moet leren heeft supervisie nodig. Geef zo'n konijn dus niet teveel vrijheid als hij alleen thuis is, maar zorg voor een ren in de kamer. Gedurende de tijden dat er niemand thuis is kan het konijn dan toch de pootjes strekken en spelen met speelgoed in de ren. Naarmate het konijn ouder wordt (en gecastreerd/gesteriliseerd is) zal hij betrouwbaarder worden in zijn gedrag.

NB Een konijn dat regelmatig uren alleen thuis is kan beslist niet zonder gezelschap van een soortgenootje.

Speelgoed en temperament

Hierna volgen enkele ideeŽn, gebaseerd op het natuurlijke gedrag van een konijn dat zijn energie kwijt moet. Door veilige, onschadelijke mogelijkheden te creŽren voorkom je dat het konijn gaat improviseren.

Wroeten
Konijnen houden ervan om te wroeten, tunnels te graven of aan het einde van een bestaande tunnel te graven. Van kartonnen buizen (bijvoorbeeld kartonnen kokers van vloerbedekking) kunnen prima (eetbare) tunnels gemaakt worden. Je kunt ook aan het einde van zo=n koker wat kranten proppen, zodat het konijn genoeg te graven heeft. Heb je een konijn dat het prettiger vindt om in een tunnel te liggen dan te graven, dan zijn er ook kattentunnels die gemaakt zijn van nylon en kunst-schapenvacht. Let wel op dat je konijn hier niet van gaat eten want dan is dit speelgoed niet geschikt.
Je kunt je konijn ook een lange smalle kartonnen doos geven die aan één of aan beide kanten open is. Dit kan een spannend hol zijn, of je konijn knaagt er zelf een doorgang in. Of je kunt een 'tunnel' maken van een smalle doorgang tussen de bank en de muur, waar het konijn net doorheen kan.
Daar doorheen lopen vinden veel konijnen spannend. Let hier op dat je konijn niet stiekem aan de achterkant van de bank gaat eten.

Graven
Bij wroeten hoort graven. Sommige konijnen vinden het fijn om aan het einde van een tunnel te graven; andere graven overal. Kampioen-gravers hebben veel graafmogelijkheden nodig, en gelukkig kunnen deze gemakkelijk gegeven worden. Je kunt een kartonnen doos, een grote katten(in dit geval: konijnen)bak, of een grote rieten mand vullen met hooi, krantensnippers of ongewenste, zeer kleingescheurde reclameblaadjes. Je konijn kan hier naar hartelust in graven. Een dikke krant is ook vaak een topper, waar een konijn uren mee bezig kan zijn. Leg de krant op een strategische plek klem, anders gaat hij de hele kamer door. Als er een bepaalde plek op het tapijt is waar het konijn steeds graaft, kun je er een stukje oude vloerbedekking neerleggen, of een stukje kokosmat o.d., waar je konijn op mag graven. Geef daarbij ook wel een graafdoos.
Een plumeaux of een grote bezem (gemaakt van stro, niet van plastic) kan ookleuk speelgoed zijn om aan of in te graven of aan te knagen.

Scheuren
Vindt je konijn het erg leuk om behang te scheuren? Konijnen die scheuren leuk vinden moet een hoop papieren produkten krijgen. Ook hiervoor is een krant een uitstekende keus. Tenzij je konijn veel van het papier eet, is het scheuren zelf onschadelijk. Je kunt hem enkel de krant geven, of in een doos of mand samen met andere scheurbare dingen. Geef geen tijdschriften of reclamemateriaal met gekleurde foto’s want de inkt hiervan is schadelijk. Eet je konijn veel papier dan is dit speelmateriaal ongeschikt, omdat het verstopping kan veroorzaken.
Zoals veel andere konijnen-activiteiten, geeft scheuren helaas een hoop rommel, dus als je de scheur-dingen in een doos doet blijft je huis een beetje netter.

Gooien
Alle konijnen, van drukke tot rustige, houden ervan om met dingen te gooien. Sommige konijnen vinden het leuk om met hun voerbak te gooien, of zelfs met hun plastic driehoek-wc. Baby speelgoed, sleutels, houten katten cylinder met belletje, zelfs pantoffels of vliegenmeppers enz. zijn allemaal dingen waar graag mee gegooid wordt. Zorg ervoor dat gooispullen gemaakt zijn met ribbels of inkepingen, zodat je konijn het vast kan bijten. Alles kan het beste van hard plastic of metaal zijn, je konijn moet er niet van kunnen eten.

Klimmen
Hoewel de pootjes van een konijn altijd op de grond moeten blijven, houden ze er vaak wel van om hoog te staan, zitten of liggen. Veel konijnen vinden het leuk om als bergbeklimmers op meubelen te klimmen, en vanaf de top het uitzicht te bekijken. Om hieraan tegemoet te komen kun je een paar dozen versprongen op elkaar stapelen. Onderin moeten de dozen verzwaard worden zodat ze stabiel zijn en je konijn veilig van verdieping naar verdieping kan klimmen. Sommige kattenpalen zijn ook geweldig voor konijnen, omdat die overal zitplaatsen hebben. Je kunt loopplanken gebruiken om je kleine onderzoeker te helpen bovenop dingen te komen (op zijn kooi bijvoorbeeld, waarop dan een kleedje ligt). Je kunt een klein gebouwtje maken van hout of (voor tijdelijk gebruik, totdat het kapotgeknaagd is) van karton, met gaten in de zijkant om doorheen te kijken, planken om verdiepingen te verbinden, en een Azonnedek@ bovenop om over de wereld uit te kijken.

Knagen

Dit is misschien wel de grootste zorg van de meeste konijnen verzorgers. Konijnen moeten knagen, om lichamelijke en geestelijke redenen. Rieten manden (onbehandeld!), niet-giftige stukken hout en stokken, karton, papier, stro, en dennenappels voldoen allemaal goed. Als je konijn ervan houdt gaten in de achterkant van de bank te knagen, geef hem dan een gesloten kartonnen doos gevuld met papier of stro, met een klein gaatje erin voor het beginnetje, en laat hem de klus afmaken. Wees inventief! Geef hem een speelgoeddoos van onbehandeld riet of karton vol met verschillende maten en vormen houtsoorten, gedroogde dennenappels, kartonnen buisjes of andere veilige dingen.

Geef niet alleen maar een stok om op te knagen. Mensen kopen voor hun nieuwe konijntje vaak van die vreemde oranje-en-groen houten stokken in de dierenwinkel, en zijn verbaasd als Stampertje er nauwelijks aan snuffelt en vervolgens aan de plinten begint te knagen. Vooral voor een jong konijn, of in het bijzonder voor een knaag-graag konijn, geldt dat knaagspeelgoed interessant moet zijn (en een knaagstok is dat niet, zelfs als het oranje geverfd is en de vorm van een wortel heeft), en dat het veel moet zijn. Hoe meer speelgoed, en hoe meer keus, hoe beter. Een konijn die alleen maar een stok of een stukje hout van twee bij vier centimeter heeft om op te knagen, gaat zich vervelen. En een konijn dat zich verveelt wordt een stout konijn.

Troep maken                                     

Sommige konijnen houden ervan om kleedjes, beddegoed, kussens, of handdoeken te Areorganiseren@. Als jouw konijn heel veel tijd doorbrengt op het bed, bezig met duwen, trekken, en bijten in de lakens en dekens tot het goed ligt, zal hij het waarschijnlijk leuk vinden om zijn eigen handdoek door elkaar te gooien op de vloer. Je kunt hem dus een oude handdoek geven, of je kunt wat buitensporiger zijn en hem ťťn of twee kussens geven. Let erop dat hij niet echt van de handdoek eet, wat gevaarlijk kan zijn (verstopping), en alleen maar bijt, duwt, het door elkaar gooit en er aan trekt.

Slaan
Konijnen, die stoten, grommen, dreigen, uitvallen en snuiven vinden het vaak leuk om speelgoed te hebben waarop ze hun agressie kwijt kunnen. Alles wat vrij stevig is, maar toch genoeg meegeeft om te bewegen als het geslagen wordt, is leuk. Hangend baby-speelgoed (bijv. een mobile) of plastic voorwerpen die aan de bovenkant van de kooi gehangen kunnen worden, geven de konijnen die energie teveel hebben een goede uitlaatklep voor hun emoties.

Rollen, duwen
Sommige konijnen vinden het leuk om met ballen te spelen. De grote, rubberen ballen zijn hiervoor het geschiktst, je kunt deze ballen vaak kopen bij dierenzaken. Sommige mensen geven hun konijnen ballonnen, maar die zijn te gevaarlijk, geven een harde knal als ze kapot gaan, en er blijven kleine stukjes rubber over.

Spannende zaken
Met wat creativiteit, wat handigheid en karton kun je zelf een spannend speelhuis maken. Je konijn kan er naar eigen believen nog meer ramen en deuren in maken .... Klik hier voor leuke inspiratie.
En hier nog meer. Je kunt het zo simpel of zo ingewikkeld maken als je zelf wilt.

Geef altijd teveel speelgoed, nooit te weinig. Let goed op de voorkeur-activiteiten van je konijn. Speelgoed te vinden wat zijn aandacht vasthoudt is een experiment wat voor jullie allebei leuk is, een spel binnen een spel.