HET BUITENKONIJN IN DE ZOMER
door Maryo van den Berg

In het voorjaar heeft het konijn langzamerhand kunnen wennen aan gras, dat zeer eiwitrijk is wanneer het pas begint te groeien. Van jong gras kan een konijn beter niet te veel eten, want te veel eiwitten in het dieet veroorzaakt overproduktie van blindedarmkeutels. Maar in de zomer is het gras niet meer te eiwitrijk, en kan een konijn er naar behoefte en zonder problemen van eten.

Het hok
Een buitenhok mag 's zomers nooit op het zuiden staan, want 's middags staat de zon dan recht op het hok te branden. Het konijn, dat zijn warme bontjas niet uit kan trekken, kan daardoor oververhit raken.
In het voorjaar vindt een konijn het heel prettig om in het zonnetje te liggen, maar in de zomer zoekt het dier toch altijd de schaduw op.
De plek voor het hok kan het beste zo gekozen worden dat de morgenzon het hok nog wel kan bereiken, maar dat het ´s middags koel staat. Het mooiste is wanneer het hok in de schaduw staat van natuurlijke begroeiing, zoals een boom of een grote struik.
Drinkwater moet vanzelfsprekend altijd ruim voorradig zijn, het konijn zal op warme zomerdagen meer behoefte hebben aan vocht.

Hitte
In extreem warme zomers is vrijwel elke plek te warm voor een konijn, ook wanneer de zon niet op het hok schijnt. Als de buitentemperatuur hoger wordt dan 24oC kan een konijn al last van de warmte krijgen, stijgt de temperatuur boven de 27oC dan kan het slechter gaan eten, of zelfs stoppen met eten. Tijdens een hittegolf moeten er oplossingen gevonden worden om het konijn zo koel mogelijk houden, dit kan van levensbelang zijn voor het dier.
Woont het konijn in een hok zonder uitloop (niet aan te bevelen) dan kunnen plastic flessen, voor driekwart gevuld met water, in het vriesvak van de koelkast gelegd worden. Wanneer de flessen bevroren zijn kunnen ze in het hok gelegd worden, en op die manier voor koelte zorgen. Ook een koelelement uit een koelbox kan voor dit doel gebruikt worden.
Heeft het konijn een ren waar het vrij in kan gaan dan zal het dier vaak onder het hok gaan liggen. U kunt daar wat stoeptegels neerleggen en die met de tuinslang natmaken, zo creëert u een koele plek. De tegels zullen wel regelmatig natgemaakt moeten worden.
Vaak is het de beste oplossing om tijdens een hittegolf het dier naar binnen te halen, en een zo koel mogelijke plek in huis te geven. Als het voor een mens al te warm is om buiten te zijn, dan is het voor een dier met een bontjas aan immers helemaal niet uit te houden... Binnenshuis mag een konijn genieten van de koelte van een ventilator, zo lang het dier niet op de tocht ligt.

Hitteslag
Wanneer een konijn toch oververhit raakt spreken we van zonnesteek of hitteslag. Het konijn kan apathisch gedrag vertonen of slap languit liggen. De ademhaling is zeer snel, de ogen kunnen half gesloten zijn, de oren zijn extreem heet, het tandvlees en de binnenkanten van de oogleden kunnen donkerrood zijn.
Het konijn dient onmiddellijk in een zo koel mogelijke omgeving gebracht worden. Via de oren regelt een konijn de lichaamswarmte, afkoelen kan daarom gebeuren door met lauw water de oren steeds af te sponsen. IJskoud water of ijsklontjes mogen niet gebruikt worden, want hierdoor zullen de aderen in de oren zich samentrekken, met als gevolg dat het konijn de lichaamswarmte helemaal niet meer kwijt kan.
Wanneer het konijn niet te apathisch is om te drinken krijgt het, middels een spuitje, beetjes lauw water toegediend. Is de situatie na 5-10 minuten niet verbeterd, dan kan de vacht voorzichtig wat nat gemaakt worden. Knapt het konijn binnen een half uur niet op, dan is dierenartsenhulp gewenst.
Tijdens de rit naar de dierenarts moet het dier zo koel mogelijk gehouden worden. Een manier hiervoor is om bijv. pakken diepvriesvoedsel in theedoeken te wikkelen, en dat om het konijn heen te leggen. Lees hier meer over hitteslag.

Hok schoonhouden
's Zomers is het nodig het hok vaker schoon te maken dan 's winters, dus minstens tweemaal per week. De mesthoek kan, indien nodig, nog vaker even verschoond worden. Door het hok zo schoon mogelijk te houden worden vliegen op een afstand gehouden.
Heeft het konijn last van aangeplakte uitwerpselen, dan is het zaak om ook het dier goed schoon te houden om geen groene vliegen aan te trekken. Deze vliegen, die de gevaarlijke madenziekte veroorzaken, komen af op de lucht van urine en uitwerpselen. Ter bescherming tegen vliegen kan evt. fijne vitrage over het hok gehangen worden.

Madenziekte
Groene vliegen zijn opruimers in de natuur, ze ruimen rottend vlees en uitwerpselen op. Bij een konijn dat bevuild is door uitwerpselen of urine leggen ze eitjes in de vieze vacht. Binnen 24 uur komen uit de eitjes maden, die zich in minder dan 4 uur bij het konijn naar binnen eten en giftige stoffen uitscheiden, die bloedvergiftiging veroorzaken. Zonder snelle behandeling kan een konijn hieraan binnen twee dagen overlijden. Een buitenkonijn moet dagelijks goed nagekeken worden op wondjes en/of ongerechtigdheden. Worden maden ontdekt, meestal in de streek onder de staart, dan is dat een spoedgeval voor de dierenarts.

Konijnenziekten
Vooral in de zomermaanden is het gevaar op Myxomatose groot. In feite begint het risico einde voorjaar en loopt door tot de herfst, of zelfs langer als de winter bijzonder zacht is. De ziekte wordt verspreid door stekende insecten maar voornamelijk door muggen. Myxomatose is nauwelijks te genezen en kan alleen voorkomen worden door tijdige preventieve inenting. Veel dierenartsen hebben in het voorjaar en in het najaar een speciale inentingsdag, waarop konijnen tegen een lage prijs ingeënt kunnen worden.
Tegelijk met de inenting tegen Myxomatose wordt meestal ingeënt tegen VHS, een andere dodelijke konijnenziekte. Ook bij deze ziekte is nauwelijks genezing mogelijk, en is preventieve inenting gewenst