HOEVEEL VOER MAG EEN KONIJN...

Wat is een goed basisvoer voor een huiskonijn
Een konijnendieet zou moeten bestaan uit vers hooi, een goede kwaliteit biks (bruine korrels), water en verse groenten. Al het andere is >lekkernij= en zou alleen in kleine hoeveelheden gegeven moeten worden. 
Gemengd voer bestaat meestal uit veel gekleurde lekkere dingetjes die de konijnen er uit eten, terwijl ze dan de biks, die juist de waardevolle voedingsstoffen bevat, laten liggen. 
Gewone biks geven is dus altijd beter.

Waaruit bestaat goede biks?
Goede biks heeft uitgebalanceerde hoeveelheden vitaminen en mineralen, precies wat een konijn nodig heeft.
Biks moet vers zijn, met een relatief hoog gehalte vezels (14%-18% vezels minimaal). De verhouding calcium/fosfor is meestal 2:1. Een hele kleine afwijking is toegestaan.
Biks mag geen chemische toevoegingen en Robenidine of Meticlorpindol (beide een coccidiostaticum) bevatten (staat op de verpakking), zie "Voeranalyse".
Koop niet meer voer dan je nodig hebt voor een paar maanden voeren, want het kan bederven (Let op de houdbaarheidsdatum op de verpakking).

Welke groente moet ik mijn konijn geven?
Als je groente gaat kopen, let dan op verscheidenheid. Koop donkergroene bladgroente zowel als knolgewassen, en probeer verschillende kleuren te kopen. Koop GEEN bonen en/of rabarber! Beter geen kool vanwege het gevaar van gasvorming. Zie "Welke voeding".
Boerenkool is een koolsoort die door vrijwel alle konijnen goed verdragen wordt. Maar dan liever niet voorverpakt gesneden kopen, maar vers. Voorverpakt gesneden geeft weer sneller kans op gasvorming.

Hoe belangrijk is hooi?
Hooi is essentieel voor de gezondheid van een konijn, en moet beslist dagelijks in ruime hoeveelheden gegeven worden. Hooi zorgt voor ruwvezels die de goede werking van de darmen bevorderen. De darmwerking is het motortje van een konijn. Een goede darmwerking vermindert het gevaar van voedsel/haarproppen en andere verstoppingen.
Geen hooi eten betekent in veel gevallen dat de darmen trager werken, waardoor voedsel kan blijven steken en verstoppingen kunnen ontstaan...

Welk voer moet ik babykonijntjes en konijntjes in de groei geven?
Vanaf de geboorte tot 3 weken oud - moedermelk
Vanaf 3 tot 4 weken - moedermelk, knabbelt wat aan zacht, groen, eiwitrijk hooi en biks
Vanaf 4 tot 7 weken - moedermelk, mag nu helemaal zacht, groen, eiwitrijk hooi en biks
Vanaf 7 weken tot 7 maanden - ongelimiteerd biks, ongelimiteerd hooi, je mag steeds meer 'gewoon' hooi geven.
- Bij konijntjes uit een dierenspeciaalzaak, die helemaal niets gewend zijn, mag vanaf 7 weken begonnen worden met groente en gras te geven, MITS STRIKT gehouden wordt aan de voorwaarden van toediening.
Jonge konijntjes van 7 weken zijn nog uiterst gevoelig voor ineens te veel groenvoer en kunnen erg aan de diarree raken met alle gevolgen van dien. Dus heel langzaam opbouwen, zie Groenvoer(GROENTE).
Eén soort groente tegelijk opbouwen, en hele kleine stukjes! Gras beginnen met 1 sprietje en elke dag iets meer.
- Konijntjes die buiten opgegroeid zijn en op het gras hebben rondgehupt met hun moeder zijn al aan gras gewend. Vraag aan de mensen bij wie je een konijntje haalt aan welke groenten ze nog meer gewend zijn, maar begin zelf toch altijd met maar hele kleine beetjes groen te geven, en veel hooi.

Hoeveel mag ik jonge volwassen konijnen voeren? (7 maanden tot 1 jaar)
Alle konijnen hebben altijd beslist dag en nacht ongelimiteerd hooi nodig.
Verminder de hoeveelheid biks tot 25 gram per kg. lichaamsgewicht van je konijn (weeg je konijn).
Vermeerder geleidelijk de dagelijkse groente (is niet persé nodig maar mag).
Dagelijks fruit niet meer dan 15 tot 30 gram per kg. lichaamsgewicht (vanwege de suikers).

Hoeveel voer mag ik volledig uitgegroeide konijnen (1 tot 5 jaar) geven?
Alle konijnen hebben altijd beslist dag en nacht ongelimiteerd hooi nodig.
25 Gram biks per kg. lichaamsgewicht (hangt af van het energieverbruik van het konijn, als het konijn magerder wordt mag je meer geven). Dit lijkt weinig, maar het is echt voldoende voor een huiskonijn dat goed hooi eet. Konijnen die te veel biks eten, krijgen last van in- en uitwendig vet, wat op den duur grote gezondheidsproblemen kan geven.
NB Konijnen die geen of nauwelijks hooi eten, mogen meer biks maar den met een hoog vezelgehalte, zoals bijv. Supreme Science Selective (bij dierenzaak en dierenarts te koop)
Minimaal 3 tot 5 verschillende soorten groenten, zie Groenvoer(GROENTE).
Dagelijks fruit niet meer dan 15 tot 30 gram per kg. lichaamsgewicht (vanwege de suikers).

Hoeveel voer mag ik oudere konijnen (ouder dan 6 jaar) geven?
Als het konijn goed op gewicht blijft, blijf dan doorgaan met het dieet voor volgroeide konijnen.
- Fragiele, oudere konijnen kunnen onbeperkt biks nodig hebben om op gewicht te blijven.
Een oud(er) fragiel konijn met ondergewicht kan het zeer eiwitrijke Alfafa of Luzerne gegeven worden. Maar dit voer bevat ook veel calcium, het is dus nodig om de urine van het konijn in de gaten te houden.

Als ik minder biks geef, hoe moet ik dat dan compenseren?
Als je minder biks geeft moet je dat compenseren met meer groenten. Ook moet het hooi eten aangemoedigd worden. Dit doe je door een paar keer per dag vers hooi te geven, konijnen krijgen graag een pluk vers hooi.
Hooi bevat alle voedingsstoffen die een konijn nodig heeft.
Stro geeft goede vezels en mag ook gegeten worden, maar niet als maaltijd. Stro bevat namelijk nauwelijks goede voedingsstoffen en kan verstopping veroorzaken als het al te veel gegeten wordt.

Wat als een konijn nauwelijks of geen hooi eet?
Laat het gebit inspecteren, want een gebitsprobleem kan hiervoor een oorzaak zijn.
Is het gebit goed, dan kan geen hooi eten deels opgevangen worden door de biks te vervangen door hoogvezelig biks, zoals Supreme Science Selective, bij dierenartsen en dierenspeciaalzaken te koop.
Verder kunnen gedroogde kruiden gegeven worden, zoals brandnetel, weegbree, paardenbloem, etc.
Veel groenten zoals andijvie, witlof, sla, paksoy enz. bevatten ook goede vezels.
Wees heel matig met bijv. wortel en appel, want voedsel dat veel suiker bevat kan snel problemen veroorzaken in darmen die niet snel genoeg werken.

 

 

Primary Author(s): Marinell Harriman
Sources: HRH, various articles from the HRJ, RHN