BUITEN WENNEN
door Maryo van den Berg

Wanneer je een solitair binnenkonijn hebt, dan is het geen goed idee om hem buiten ook solitair te laten wonen. Binnenshuis is je konijn immers gewend aan gezelschap van mensen, die vormen “zijn groep”. Laat je hem plotseling alleen buiten wonen, dan zal hij zich eenzaam voelen. De grootste ren of het mooiste hok kan het gemis aan gezelschap niet compenseren, en een dagelijks bezoek aan de ren is niet voldoende. Je konijn zit toch teveel uren per etmaal alleen en zal vereenzamen. Dus als je besluit je solitaire binnenkonijn buiten te laten wonen, dan heeft hij beslist een soortgenoot nodig. Twee konijnen hebben genoeg aan elkaar, en zullen na verloop van tijd de mensen niet meer missen. Natuurlijk zijn ze altijd blij om je te zien, maar vriendschap, geborgenheid en warmte vinden ze voldoende bij elkaar.

Niet zomaar
Een binnenkonijn kan niet plompverloren naar buiten, maar moet aan het buitenwonen gewend worden. Hij heeft nu nog een "binnenvacht", die onvoldoende bescherming biedt. In het voorjaar, als het lekker weer wordt, kan hij een uurtje naar buiten. Blijft het weer goed dan kan hij elke dag wat langer buiten blijven. Vooralsnog moet hij de nachten binnenshuis doorbrengen, pas na half mei, wanneer er geen kans meer is op nachtvorst, kan hij helemaal buiten wonen.

Gras
Wanneer het de bedoeling is dat je konijn op gras gaat wonen, dan moet hij vóórdat hij naar buiten gaat al aan gras gewend worden. Laat je je konijn namelijk volop gras eten terwijl hij dat niet gewend is, dan kan hij een ernstige vorm van gasbuik krijgen of hevig aan de diarree gaan. Dit kan zelfs fataal verlopen. Eten van gras wen je door hem de eerste dag een paar sprietjes gras te geven. De tweede dag wat meer sprietjes, enz., tot hij een behoorlijke hoeveelheid gras gewend is. Wordt de ontlasting van je konijn zacht(er) dan ga je te snel. Stop dan een dag, en begin opnieuw. Wanneer je konijn aan gras gewend is en de keutels blijven goed, dan kan hij zonder bezwaar naar buiten en zoveel gras eten als hij wil. Ook een eventueel nieuw maatje voor je konijn, afkomstig uit een asiel of dierenwinkel zal eerst op dezelfde manier aan gras moeten wennen. Het gras wat je binnenshuis geeft mag niet door de grasmaaier afgemaaid zijn, zulk gras mag nooit aan konijnen gegeven worden. Deze kleine stukjes gras broeien te snel en kunnen voor ernstige gasvorming bij je konijn zorgen. Lange sprieten gras pluk je met de hand of je gebruikt een schaar. Het eerste jonge gras dat in het voorjaar komt groeien is zeer eiwitrijk en daarom minder geschikt om je konijn te laten eten. Beter is daarom eerst het eerste jonge gras één of tweemaal af te maaien voordat je je konijn erop laat wonen.

Nieuw konijn buiten
Had je nog geen konijn maar wil je een nieuw aangeschaft konijn buiten laten wonen, dan heeft ook dit dier een soortgenoot nodig. Een buitenkonijn heeft altijd gezelschap nodig van een maatje. Een nieuw konijn dat nog helemaal aan alles moet wennen mag niet direct in de ren gezet worden, maar moet eerst aan zijn hok gewend raken. De eerste dagen wordt het dier daarom opgesloten in het hok. Zo went het dier aan zijn nieuwe leefomgeving, aan jou en aan het voer-ritme. Pas als het konijn gewend is en zich veilig voelt kan het hok open en mag hij in de ren rondlopen. Voer wordt altijd in het hok gegeven, zo zal hij altijd in zijn hok blijven teruggaan. Wen je een konijn niet op deze manier dan is de kans groot dat hij bij angst of noodweer niet in het hok vlucht, omdat het hok geen gevoel van veiligheid oproept. Nieuwe konijnen die direct buiten in een vreemde ren met een vreemd hok gezet worden, blijven vaak in de stromende regen buiten zitten, raken doorweekt en kunnen longontsteking oplopen, of onderkoeld raken en daardoor in shock raken.

Heel jonge konijntjes naar buiten
Een heel jong konijntje uit de dierenspeciaalzaak is niets gewend, wil je zo’n diertje buiten huisvesten dan zal dit goed voorbereid moeten worden. Schaf je het jonge diertje in het najaar of in de winter aan, dan moet het beslist binnenshuis gehuisvest worden tot in het voorjaar de buitentemperatuur aangenaam is. Het konijntje heeft immers nog een babyvacht en dat geeft geen warmte genoeg. Ook wanneer het konijntje in het vroege voorjaar aangeschaft wordt kan het nog niet gelijk buiten wonen. Het zal eerst dagelijks een paar uurtjes aan de buitentemperatuur gewend moeten worden en zeker de nachten binnenshuis doorbrengen, voordat het permanent buiten kan blijven. In een koud voorjaar moet met dit wennen gewacht worden totdat de temperatuur aangenaam wordt. Het diertje moet ook, net zoals hiervoor beschreven, eerst in zijn buitenhok gewend worden en zich daar veilig gaan voelen. Het hok moet luw staan en een nachthok hebben met een dik pak stro. Twee konijntjes zullen tegen elkaar aankruipen en elkaar zo extra warm houden. De ren moet aan de windzijde afgeschut worden. Een jong konijntje uit de dierenspeciaalzaak is geen groenvoer gewend en zal uiterst voorzichtig aan het eten van gras en groenvoer gewend moeten worden. Neem hier de tijd voor want raakt een jong konijntje aan de diarree, dan overleeft hij het meestal niet. Schaf je een jong konijntje bij een fokker aan, informeer dan of het diertje al buiten gewend is en of het al groenvoer en/of gras heeft leren eten.

Geen gras
Ook wanneer je tuin betegeld is kun je je konijn prima buiten laten wonen: gras is niet perse noodzakelijk. Lichaamsbeweging en frisse lucht wel, en dat doel wordt bereikt. Het is voor je konijn wel leuk om te kunnen graven, hiervoor kun je in de ren bijv. een bak zand neerzetten. Of je kunt een paar tegels verwijderen en zo een zandbak creëren. Hier is het dan wel nodig dat je rondom tegels horizontaal in de aarde zet en gaas ingraaft in de zandbak. Zo verhinder je dat je konijn een gangenstelsel onder je patio gaat graven, of ontsnapt naar de buren.

In potten zaaien
In grote potten kun je groenten en kruiden zaaien, bijv. sla en andijvie en/of (keuken)kruiden zoals peterselie, selderij, basilicum, dille, citroenmelisse, of bloeiende (keuken)kruiden zoals marjolein, majoraan, tijm, salie. Zelfs madeliefjes, weegbree, paardenbloemen en gras zijn in potten te kweken. De potten groenten en kruiden zijn een lust voor het oog en een feest voor het konijn. Let er wel op dat je konijn niet onbeperkt de hele dag van de kruiden kan eten, want overdaad schaadt als het om kruiden gaat.