Fokken of niet fokken?

Oorspronkelijke titel: To breed or not to breed? door Dana Krempels, Ph.D.

Vertaald door Maryo.

We weten allemaal dat er niets leukers is dan een nestje baby-konijntjes. Het verlangen om "maar één keertje" met je konijn te fokken voordat er gecastreerd of gesteriliseerd wordt kan groot zijn. Maar de goed geïnformeerde konijnenbezitter die van zijn/haar konijn houdt, en het beste met het konijn voorheeft doet het niet.... Hier zijn een paar redenen om NIET met je konijn te fokken.

Overbevolking van de konijnen

Hoewel een goed verzorgd konijn 10 tot 12 jaar kan leven, sterft de meerderheid van de jaarlijkse "paaskonijnen" voor ze de leeftijd van 1 jaar bereiken. De meeste sterfgevallen zijn te wijten aan verwaarlozing, of onwetendheid wat betreft goede verzorging. Maar veel konijnen worden gewoon bij een asiel afgegeven als ze groot geworden zijn en dus gestopt zijn met "Schattig zijn".

Een groot aantal wordt gedumpt in parken, waar de eigenaars ten onrechte geloven dat ze wel voor zichzelf kunnen zorgen. Dat kunnen ze niet.

Wilde Europese konijnen leven in sociale konijnengebieden en weten waar ze zich moeten verbergen als ze bedreigd worden door roofdieren. Een huiskonijn die in het "wild" wordt losgelaten zal vaak zijn eerste nacht niet overleven, omdat hij in een onbekend, angstaanjagend gebied is en niet weet waar hij zich kan verbergen voor roofdieren. De enkele gedumpte konijnen die er in slagen een poosje te overleven worden onveranderlijk gepakt door honden, katten of bunzings, worden overreden door auto’s of bezwijken aan ondervoeding of ziekte.

Hoewel jij zelf begrijpt dat een konijn geen stuk speelgoed is wat je zomaar weggooit, moet je goed bedenken dat heel veel mensen, die een konijn kopen in een dierenzaak, geen idee hebben van de verplichting die ze op dat moment op zich nemen, om goed voor het konijn te zorgen. Wil je echt dat jouw   baby-konijntjes als afgedankt speelgoed eindigen? Misschien veroordeeld tot een vroegtijdige dood?

Misbruik van het konijn

Veel mensen die met hun konijn gaan fokken denken dat het volkomen veilig en aanvaardbaar is om de baby’s te verkopen of aan dierenwinkels te geven. Ze geloven dat de baby’s bij mensen terecht komen die er net zoveel van zullen houden als zij zelf doen.

Helaas is niets minder waar. Een gedeelte van de konijnen die in dierenzaken verkocht worden zal de eerste maanden overleven. Veel andere niet. Dierenwinkels bemoeien zich niet met de bedoeling van de koper, en als de konijnen goedkoop verkocht worden (zoals de meeste niet-raszuivere konijnen) zullen ze vaak gebruikt worden als slangenvoer. Een verschrikkelijke dood staat deze ongelukkige konijntjes te wachten.

De konijntjes die niet als slangenvoer of als huisdier verkocht worden, ontgroeien uiteindelijk hun schattige baby-uiterlijk en worden vaak aan een opkoper verkocht, die ze waarschijnlijk niet zal gebruiken om mee te fokken, omdat zijn/haar afstamming onbekend is. Meest waarschijnlijk is dat het konijn eindigt op iemand’s bord. Konijnen die als huisdier verkocht worden, worden vaak weggedaan tegen de tijd dat ze 5 tot 8 maanden oud zijn, omdat dan de sex-hormonen beginnen op te spelen. Op die leeftijd kan het konijn vernielzuchtig gedrag gaan vertonen (graven, sproeien, agressie). Steriliseren en castreren zal dit probleem oplossen, maar de meeste konijnen krijgen nooit de kans om te laten zien dat ze bijzonder intelligente, gevoelige en lieve metgezellen zijn. Ze worden simpelweg afgedankt.

Het gevaar van kanker e.d.

Vrouwtjeskonijnen, waar niet mee gefokt wordt en die niet gesteriliseerd zijn, lopen grote kans op het krijgen van baarmoederkanker. Maar kanker is niet het enige risico wat het vrouwtje loopt bij een voortplantingsorgaan wat nog intact is. Zwangerschap, geboorte en een nest grootbrengen leggen een zware tol op de energie van een voedster. Hoe meer nesten zij grootbrengt, hoe korter haar levensverwachting is. Bij fokkonijnen die gedwongen worden 3 tot 5 nesten per jaar groot te brengen, wordt een zware aanslag gepleegd op de gehele gezondheid, en zij hebben over het algemeen een kortere levensverwachting dan de verwende, gesteriliseerde huiskonijnen.

De gemiddelde verwachte levensduur van een fokkonijn is ongeveer 4 jaar. In tegenstelling daarmee: gesteriliseerde of gecastreerde huiskonijnen hebben een verwachte levensduur van 7 tot 10 jaar. Het record van het oudste konijn staat op 18 jaar! De levenskwaliteit en de levensduur van jouw konijn kan enorm verhoogd worden als je hem laat castreren of haar steriliseren. Sterilisatie/castratie maakt ook mogelijk je konijn vriendjes te geven zonder de stress van constante sexdrift, en vermindert vernielzuchtig gedrag zoals: knagen aan het vloerkleed, graven en sproeien.

De niet-verdiensten

Enkele mensen denken geld te kunnen verdienen met konijnen fokken. De ruwe waarheid is dat het onmogelijk is op een goede manier konijnen te fokken (dit is: met de gezondheid en de verzorging van het konijn voorop) en er daadwerkelijk aan te verdienen. De enige fokkers die verdienen zijn de fokkers met breedschalige commerciële fokkerijen, waar konijnen in ellendige, bekrompen omstandigheden wonen en voornamelijk aan slagers verkocht worden. Simpel gesteld, als jij jouw konijn de benodigde diergeneeskundige verzorging biedt, en het dieet wat het nodig heeft, en een behoorlijke hoeveelheid geld steekt in geschikte behuizing, voedsel en verzorging dan is het ONMOGELIJK met fokken veel geld te verdienen.

De stelregel van fokken met konijnen wijkt niet af van die van fokken met katten of honden: als de fokker er aan verdient, krijgen de dieren waarschijnlijk niet de goede verzorging.

Denk er aan......Een konijn is een sociaal, intelligent dier. Zij/hij heeft behoefte aan gezelschap, een goed dieet en een goede behuizing om gezond te blijven en een lang, gelukkig leven te hebben.

Jouw konijn heeft sociaal contact nodig met JOU, zowel als met de andere leden van jouw gezin...menselijk of niet.

Denk er aan......voor je je laat verleiden om met je konijn te fokken, dat je een tehuis moet vinden voor 4 tot 14 babies! Weet je zeker dat je zoveel tehuizen kunt vinden? Als het antwoord "nee" is - en als je eerlijk bent tegen jezelf weet je dat DAT het antwoord zal zijn - draag dan alsjeblieft niet bij aan het konijnenoverschot! Laat je konijntjes dan steriliseren en castreren. Dat is het beste voor iedereen.