Ziek konijn

Diarree

Oren

Verkouden?

Niet eten

Madenziekte

Het is belangrijk dat je een goede "konijnendokter" vindt, vˇˇrdat je konijn ziek wordt..Er zijn een heleboel heel goede dierenartsen, die toch niet zoveel verstand hebben van konijnen. Een konijn moet heel anders behandeld worden dan een hond of een kat. Een konijn mag ook niet dezelfde medicijnen krijgen als een hond of een kat. Als jouw konijn terecht komt bij een dierenarts, die geen verstand heeft van konijnen, kan jouw konijn nog veel zieker worden, of zelfs doodgaan. Hoe je een goede dierenarts kunt vinden voor je konijn, kun je hier zien.

DIARREE

Ik wil eerst maar eens over diarree praten, omdat dat wel veel gebeurt bij konijntjes.

Konijntjes moeten mooie ronde keutels hebben. Die keutels drogen heel erg snel op, en dan ruik je ze niet meer. Soms zijn de keutels te zacht, maar nog niet vloeibaar. Dat kan gebeuren na het eten van groenvoer. Als dat gebeurt is het verstandig je konijntje een dag alleen maar hooi en water te geven. Meestal is het de volgende dag dan weer goed. Dit is alleen maar een goede manier als je konijn zich verder niet ziek gedraagt. 

Het gebeurt ook weleens, dat je konijntje echt diarree heeft. Het konijntje wordt dan stilletjes. Het heeft geen keutels, maar hele dunne poep. Dat is niet goed. Als je de oren van het konijn voelt, en ze zijn erg koud, vooral de puntjes van de oren, dan voelt je konijntje zich knap ziek. Nu moet je onmiddellijk iets doen.

Geen eten geven. Meestal heeft je konijntje toch al geen honger meer. Er moet wel altijd hooi zijn. Als je konijn buiten woont, moet hij direct naar binnen. Hij moet goed warm gehouden worden, met een deken en misschien een kruik. De dierenarts moet gebeld worden. Als die dierenarts niet wil helpen, dan moet er een andere dierenarts gebeld worden, die wel wil helpen. Het is belangrijk dat een dierenarts helpt, want anders kan je konijntje sterven. Terwijl je de dierenarts belt moet je je konijntje veel water geven. Want je konijntje droogt snel uit als het aan de diarree is, en dat is erg slecht.

Het beste is dat je, als je konijntje gewoon gezond is, een injectiespuitje zonder naald bij de dierenarts gaat halen. Dat heb je dan alvast altijd in huis, voor als je het nodig hebt. Als je konijntje aan de diarree is, en zelf geen water drinkt, kun je dat spuitje vullen met water en heel voorzichtig in de mondhoek van het konijntje spuiten. Voorzichtig, anders kan je konijntje zich verslikken. Als het lang duurt voordat je een dierenarts vindt die jou wil helpen, moet je wel elke keer zo'n spuitje water geven. Je kunt dan een heel klein beetje zout in dat water doen. Als je konijntje zelf genoeg water drinkt, dan hoef je dat allemaal niet te doen. Wel die dierenarts natuurlijk. Als die dierenarts antibiotica geeft, moet je er op letten dat er geen antibiotica gegeven wordt die slecht is voor je konijntje. Zie antibiotica

 

Heb je vragen, wordt dan lid van VrijKonijntje, klik hier