Niet meer eten = alarm!

 

 
  Als je konijn altijd op vaste tijden eten krijgt, en hij is altijd hongerig maar ineens heeft hij geen trek, dan moet je daar altijd aandacht aan schenken, want dan is er iets aan de hand.
 

Als je konijn niet eet, of steeds slechter gaat eten, kan dat verschillende oorzaken hebben.

1. Gebitsproblemen 1. Het gebit past niet goed op elkaar, en de tanden gaan doorgroeien. Hierdoor kan je konijn het voedsel niet meer pakken en afbijten. Je moet dan goed de tanden bekijken. Als ze doorgegroeid zijn, moet de dierenarts de tanden afknippen. Je vader of moeder kunnen bij de dierenarts goed opletten hoe dat moet. Met een goede tang (vraag aan de dierenarts welke) kunnen je vader of moeder de tanden dan zelf knippen. Want dat moet dan om de paar weken.

   

2. Gebitsproblemen 2. Er kunnen scherpe uitsteeksels aan de kiezen gekomen zijn. Dat kun je zelf echt niet zien, maar een dierenarts wel. Die heeft een instrumentje met een lampje, daarmee kan hij heel goed helemaal achterin de mond naar de kiezen van je konijn kijken. Als daar scherpe uitsteeksels zitten, haken, maken die wonden in de tong en de wangen van je konijn. Dat is erg pijnlijk, daarom gaat je konijn steeds slechter eten. Die haken moeten er afgehaald worden. Hiervoor moet je konijn meestal onder narcose. Sommige dierenartsen doen het zonder narcose. Hoe langer je wacht, hoe slechter je konijn gaat eten, hoe meer pijn hij heeft. En je konijn wordt snel zwak als hij slecht of nauwelijks eet. Wacht niet tot je konijn helemaal gestopt is met eten.

3. Verstopping. Konijnen kunnen last krijgen van een verstopping, vooral tijdens de rui-periode. Een konijn met verstopping gaat minder eten, en wat heel belangrijk is, de keutels worden steeds kleiner. Dat is gevaarlijk, een konijn moet altijd goede grote keutels hebben. Als je merkt dat dat gebeurt, moet je je konijn heel veel nat eten geven, zoveel mogelijk laten drinken, en een laxeermiddel bij de dierenarts halen.

Ook kun je je konijn ananassap laten drinken. Dit sap maakt dat de verstopping kleiner wordt. Maar dat moet van verse ananas zijn, die je zelf dik schilt. De bruine pitten goed helemaal uit de buitenkant van het vruchtvlees halen. De ananas mag niet te rijp zijn, want dan zit er teveel suiker in. De ananas prakken en het sap opvangen. Dit sap kun je aan je konijn te drinken geven, met kleine hoeveelheden tegelijk, een paar keer per dag. De rest van het sap kun je invriezen net zoals ijsblokjes, zo blijft het vers. Elke keer ontdooi je een ananas-ijsblokje. Sap uit een pak is niet goed, dat helpt niet. Juist de stoffen die maken dat de verstopping kleiner wordt zitten hier niet meer in.

Verder moet je je konijn elke dag goed borstelen, het beste gaat dat met een rubberen borstel met korte punten. Die kun je in de dierenzaak kopen. Voor de ondervacht kun je goed een vlooienkammetje gebruiken. Met je vingers kun je voorzichtig de losse plukken haar, die uitsteken, uit de vacht halen. Het is heel belangrijk dat de verstopping weggaat, en je konijn weer gaat eten en goede keutels maakt. 

Want als er geen voedsel in de darmen komt, stoppen de darmen met bewegen, en als dat een paar dagen duurt, sterft je konijn. Je moet altijd goed op de keutels letten, want een konijn met een verstopping gedraagt zich niet ziek. En kan dan ineens dood liggen. Dus als de keutels steeds kleiner en kleiner worden betekent dat alarm.

Als je erg je best doet, maar de keutels blijven nog kleiner worden of er komen helemaal geen keutels meer, moet je direct naar de dierenarts. De dierenarts zal medicijnen geven, Primperid of Cisaral drops, zodat de darmen weer gaan bewegen. Een verstopping is heel erg ernstig, het beste kun je proberen dit te voorkomen, door je konijn genoeg beweging te geven (een paar uur per dag), heel veel hooi te laten eten, en regelmatig te borstelen.

4. Gas. Als je konijn eerst vrolijk was en lekker at, en plotseling wil hij niets meer, zelfs geen lekkere dingen, zit of ligt in een hoekje, of ligt, dan heeft hij meestal gas. Dat is heel erg pijnlijk en ook gevaarlijk. Want dit kan trommelzucht worden, dit is een enorme ophoping van gas. Hieraan sterven de meeste konijnen.

Dus je moet zorgen dat dat gas weggaat. Hiervoor kun je een middel tegen gas geven, Equate geheten. Over Equate kun je hier alles lezen  Dit middel moet je zo snel mogelijk gaan geven. Het eerste uur 3x 0,6 ml, daarna elk uur 0,6 ml. tot je konijn zich weer goed gaat voelen en hooi gaat eten. 

Terwijl je steeds Equate geeft, moet je ook zachtjes de buik van je konijn masseren, om te proberen de gasbellen in beweging te zetten. Masseer van boven naar beneden, in de richting van zijn anus (zijn poepgaatje). Regelmatig moet je kleine beetjes water geven met een spuitje, een paar ml. tegelijk. Ook moet je je konijn warm houden, dus bij je nemen en een dekentje om hem heen.

Gas komt best vaak voor, en loopt vaak slecht af omdat er te laat gemerkt wordt dat er iets aan de hand is. Let dus altijd goed op het gedrag van je konijn.